Χωρίς φιλοξενία δεν υπάρχει διάσωση και περίθαλψη!

Η φιλοξενία ενός σκύλου ή γάτας είναι παρεξηγημένη, δυστυχώς, στη χώρα μας.

Δίνουμε για προσωρινή φιλοξενία δεν σημαίνει πως ξεφορτωνόμαστε κάπου το σκύλο ή τη γάτα που βρέθηκε στο δρόμο μας ενώ παράλληλα το ξεχνάμε και πάμε για το επόμενο, συνεχίζοντας ένα φαύλο κύκλο.

Η προσωρινή φιλοξενία σε σπίτια δυστυχώς δεν είναι καθόλου διαδεδομένη στην Ελλάδα, λόγο τέτοιων λανθασμένων πρακτικών,  σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, παρότι είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες στη διάσωση ενός ζώου.

Έχει εντελώς διαφορετική επίδραση στην ψυχολογία του κάθε ζώου από αυτήν ενός κατοικίδιου που περιμένει σε ένα κλουβί ή σε μια πανσιόν/καταφύγιο.

Μέσα από την προσωρινή φιλοξενία θα γίνει η προετοιμασία ώστε να είναι έτοιμο για το παντοτινό του σπίτι έχοντας ήδη μάθει να συμπεριφέρεται.

Μετά τον εντοπισμό ενός περιστατικού πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθηθεί μια διαδικασία από ιατρικές εξετάσεις ώστε να εκτιμηθεί σωστά την κατάσταση. Είμαστε κατά της επανένταξης τους στο σημείο που βρέθηκαν, πόσο μάλλον αν χρήζουν ιατροφαρμακευτικής αγωγής.

Σίγουρα ένας ακόμη λόγος είναι οτι θα πρέπει να αναρρώσουν μετά από όποια επέμβαση χρειαστεί ή ακόμα και τη στείρωση.

Πιστεύουμε πως η ζεστασιά και η ασφάλεια ενός σπιτιού είναι το πιο κατάλληλο σημείο.

‘Ένα χαμένο ζώο θα έρθει σε εμάς έχοντας ήδη υποστεί ένα σοκ, βάζοντας το σε ένα κλουβί αντί να ανοίξουμε τα σπίτια μας κατα τη διάρκεια της αναζήτησης του κηδεμόνα του, είναι κάτι που επίσης δεν επιθυμεί κανείς μας αφού σαφώς θα επιβαρυνθεί η κατάσταση του.

Τέλος οι περισσότερες παρατημένες ψυχές βρίσκονται από εμάς σε πολύ νεαρή ηλικία. Επιλέγοντας να καταλήξουν σε ένα καταφύγιο θα διαμορφώσουν έναν χαρακτήρα διόλου ελκυστικό για κάποιον που θα επιλέξει την υιοθεσία, σε σχέση με κάποιο ζώο που έχει πάρει ήδη ανθρώπινη αγάπη και φροντίδα.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις μιας φιλοξενίας.

Με γνώμονα πάντα τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού διαμορφώνονται και οι απαιτήσεις. Απαραίτητο είναι πάντα να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος, με σωστές προϋποθέσεις ευζωίας.

Εάν στο χώρο μας κατοικεί άλλο ζωάκι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να νοσεί από ιό που μεταδίδεται. Θα πρέπει να υπάρχει διαρκής πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, να είμαστε συνεπείς στις ώρες του φαγητού αλλά και της βόλτας του, αν πρόκειται για σκύλο και να φροντίζουμε για την υγιεινή του. Φυσικά να έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούμε με την κοινωνικοποίηση του. Εάν κάποιος επιλέξει να φιλοξενήσει ένα ζώο με πρόβλημα υγείας ή μετά από χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να είναι τακτικός με τη φαρμακευτική του αγωγή καθώς και να φροντίσει για την άμεση μεταφορά του σε κτηνίατρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σημαντικότερο όλων είναι να είμαστε συνειδητοποιημένοι πως θα έρθει η ώρα του αποχωρισμού και να έχουμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε σκεπτόμενοι τη θετική πλευρά. Οι κόποι μας θα ανταμειφθούν, εκείνο θα έχει βρει την οικογένια του και εμείς, αν το θελήσουμε, μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα μας σε ένα ακόμη που περιμένει την ευκαιρία για ζωή.

*Βασική υποχρέωση είναι να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση για τυχόν πρόωρη λήξη της φιλοξενίας, καθώς είναι λογικό πως θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο σπίτι να το αναλάβει και γι αυτό θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να γίνουν σωστά οι διαδικασίες.

Παροχές φιλοξενίας

Όπως προαναφέραμε η φιλοξενία είναι παρεξηγημένη ιδίως μέσα από λανθασμένες πρακτικές μεταξύ ιδιωτών ή σωματείων δίχως πιστοποίηση.

Καθ’όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας το σωματείο μας βρίσκεται δίπλα σας. Καλύπτουμε τις καθημερινές τους ανάγκες με την παροχή τροφής, αναλαμβάνουμε όποια ιατρικά έξοδα θα προκύπτουν ενώ παράλληλα προωθούμε τις αγγελίες υιοθεσίας τους. Σας κατευθύνουμε μέσα από συμβουλές για τη σωστή ανάπτυξη του χαρακτήρα τους αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες της εκπαιδεύτριας που είναι ενσωματωμένη στο δυναμικό μας.

Γιατί να φιλοξενήσω

Τα οφέλη για ένα ζώο σε ανάγκη είναι κατανοητά όμως δεν ξεχνάμε και τα οφέλη στον άνθρωπο.

Η χαρά που παίρνει κάποιος όταν προσφέρει είναι κάτι που θα γνωρίσετε. Στις δύσκολες εποχές μας ίσως είστε ένας από τους συνανθρώπους μας που έχουν το χώρο, το χρόνο και την αγάπη αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα να καλύψετε τις ανάγκες τους.

Ίσως δεν είχατε ποτέ κατοικίδιο και θέλετε να δοκιμάσετε τη συμβίωση πρωτού πάρετε τη μεγάλη απόφαση της υιοθεσίας ή ίσως θέλετε να δώσετε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας.

Ίσως είστε γνώστες για τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας και πιστεύετε οτι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Για όποιον λόγο και αν σκέφτεστε να συμμετάσχετε και να βοηθήσετε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


  Τα στοιχεία σας

  Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο(*) είναι υποχρεωτικά.

  Ονοματεπώνυμο *:

  Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (e-mail) * :

  Τηλέφωνο * :

  Ποιές ώρες μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας;

  Ηλικία:

  Σημείωση:

  Τα προσωπικά σας στοιχεία παραμένουν στο αρχείο του Σωματείου μας και δεν κοινοποιούνται σε κανέναν.

  Έχετε άλλα κατοικίδια ζώα; Αν ναι , πόσα και τι;

  Επιθυμείτε να φιλοξενήσετε σκύλο ή γάτα

  Εκ μέρους των αδέσποτων ζώων, Ευχαριστούμε πολύ